Hormin massaus - virallisesti liukuvalu

Milloin hormi tulee korjata?

Yleisesti voidaan sanoa, että yli 40 vuotta vanhat hormit on syytä saneerata, mikäli savupiipulle ei ole tehty ajan saatossa kunnostuksia. Esimerkiksi perinteisissä rintamamiestaloissa hormit kannattaa korjata viimeistään nyt. Huomioitavaa on, että pelkkä nuohous ei riitä piipun korjaustoimenpiteeksi.

Yleensä hormien korjaus suoritetaan massaamalla eli virallisempaa termiä käyttäen liukuvalulla. Massauksesta käytetään myös termejä pinnoitus ja slammaus.

Massausta käytetään silloin kun kyseessä on puulämmitteisen tulisijan hormi. Öljylämmitteisiin hormeihin asennetaan erillinen sisäpiippu, josta voit lukea lisää täältä.

 

 

Perinteisissä rintamamiestaloissa hormisaneeraus kannattaa tehdä nyt.

Miten hormin massakorjaus käytännössä tehdään?

Piipun massakorjaukseen menee yleensä yksi työpäivä. Suuremmissa ja erikoisemmissa kohteissa, joissa tehdään massauksen lisäksi muitakin toimenpiteitä, voi mennä hieman kauemmin.

Kun massaus on tehty, hormien annetaan kuivua. Suositeltu massan kuivumisaika on kaksi vuorokautta, jonka jälkeen tulisijaa voidaan taas käyttää.

 

Esimerkiksi tämän piipun korjaus on enemmän kuin aiheellinen.

Alkuvalmistelut

Mikäli piipussa on asennettuna hattu, se poistetaan. Katto suojataan mahdollisten massaroiskeiden varalle. Noen leviäminen sisälle asuntoon estetään teippaamalla pellin raot ja tarvittaessa tiivistämällä tulisijojen luukut. Avotakan luukku suojataan pahvilla ja teipataan umpeen. 

Hormien puhdistus

Hormit nuohotaan puhtaiksi, jotta massa tarttuu mahdollisimman hyvin. Käytämme puhdistukseen kullekin piipulle parhaiten soveltuvaa kalustoa. Esimerkiksi pahasti pikeentynyt hormi saa puhtaampaa hormia kovemman käsittelyn pyörivällä ”ketjuraspilla”. Lopuksi puhdistetaan vielä hormin pohja.

Hormin pinnoitus massalla

Hormit kostutetaan ennen massan levitystä, jotta massa tarttuu hormin pintaan mahdollisimman hyvin.

Kostutuksen jälkeen paineilmalla täytettävä ilmapallo suojapusseineen lasketaan hormin pohjalle, aluksi tyhjänä. Ilmapalloon säädetään sopiva määrä painetta ja hormisaneeraukseen tarkoitettua tiivistysmassaa kaadetaan suojapussin päälle. Sitten koko paketti kelataan vinssin avulla ylös lisäten koko ajan tasaisesti massaa.

Toimenpide toistetaan niin monta kertaa kuin on tarvetta, tosin pääsääntöisesti massaus onnistuu kertavedolla. Joissakin tapauksissa huonokuntoisia hormeja joudutaan massaamaan useamman kerran. 

 

Piipun massaus meneillään.

Viimeistely

Kun massaus on tehty, teipit poistetaan pelleistä ja tulisijojen luukuista. Pellin toiminta varmistetaan puhdistamalla pellin kiskot huolellisesti. Hormin pohja puhdistetaan. Lopuksi katto tarkistetaan mahdollisten massaroiskeiden varalta ja huolehditaan katto siistiksi.

Asiakas saa nähtäväkseen valokuvat hormeista ennen ja jälkeen massauksen (katso esimerkkikuvat alta). Viimeisenä varmistetaan vielä hormien tiiviys ja peltien toiminta. Saneerausmassan kuivumisen ajan hormien tulee olla kokonaan auki. Parin päivän päästä piippu on taas erinomaisessa ja turvallisessa käyttökunnossa! 

 

Ota rohkeasti yhteyttä

Pyydä meiltä tarjous ja lue täältä, mistä savupiipun korjauksen hinta muodostuu. Näin varmistut, että maksamasi hinta on järkevällä tasolla.

Markus Kouvalainen

Yrittäjä, toimitusjohtaja