Sisäpiippu - hormin putkitus

Sisäpiippu on järkevin korjaustapa öljyhormeille

Kun saneerataan öljykattiloiden hormeja, järkevin korjausmenetelmä on käyttää sisäpiippua eli putkittaa hormi.

Putkitettaessa savuhormiin asennetaan suora tai taipuisa, haponkestävästä teräksestä tehty sisäputki, joka kiinnitetään hormiin ylä- ja alapäästään. Erillisiä eristeitä ei tarvita, sillä putken ja hormin väliin jäävä ilmarako toimii tarvittavana eristeenä.

Huomioitavaa on, että hormin putkitus ei korjaa piipun mahdollisia rakenteellisia korjaustarpeita. Joissakin tapauksissa etenkin piipun yläpään rakennetta on tarpeen korjata putkittamisen lisäksi. Putki kannattaa siis aina korjauttaa kerralla kuntoon.

Putkitus on erittäin pitkäikäinen korjausmenetelmä ja itse sisäputki kestää oikein asennettuna erittäin pitkään. Putkitustyölle myönnämme viiden vuoden takuun.

 

Putkitettu öljyhormi oikeassa reunassa.

 

Kondenssivesi

Sisäputkea asennettaessa on huolehdittava kondenssiveden poistosta.

Nykypäivänä öljykattilat ovat energiatehokkaita ja lähtevien palokaasujen lämpötilat ovat matalia. Tämän vuoksi hormin pinnalle muodostuu kondenssivettä. Aikaisemmin kattilat eivät olleet niin tehokkaita hyötysuhteiltaan ja savukaasut olivat kuumempia, joten kondenssivettä ei päässyt muodostumaan hormin pinnalle.

Mikäli kondenssivettä ei poisteta, se alkaa syövyttää piipun saumoja. Talvella kondenssivesi myös jäätyy hormiin ja rikkoo piippua. Lisäksi vaarana on ajan saatossa syntyvä vesivahinko, kun vesi valuu hiljalleen hormin pohjalle ja imeytyy piipun pohjan kautta talon lattian alle ja rakenteisiin.

Kondenssiveden poistosta huolehditaan asentamalla hormiin putkituksen yhteydessä erillinen poistojärjestelmä. Käytännössä se tarkoittaa, että sisäputken alapäähän asennetaan vedenkeräysastia, josta vesi saadaan ohjattua pois hormista esimerkiksi letkulla. Näin vesi ei jää hormiin ja piippu pysyy turvallisessa käyttökunnossa.

Puulämmiteisissä hormeissa erillistä veden poistoa ei tarvita. Kosteutta ei pääse syntymään, koska hormi lämpenee hyvin kuumaksi ja kuivattaa kosteuden pois. Hormi myös pysyy lämmityksen jälkeen edelleen lämpimänä yhdestä kolmeen päivään tulisijasta ja lämmitysmäärästä riippuen, mikä edelleen kuivattaa mahdollista kosteutta pois.

Kaksoiskattila – sisäpiippu vai massaus?

Kaksoiskattilalle, jossa on öljyn lisäksi käytössä myös puulämmitys, kannattaa sisäputken asentamista harkita tarkoin.

Puukattila tarvitsee yleensä öljykäyttöistä kattilaa huomattavasti suuremman hormin, ja jos hormi pienenee putkituksen myötä liikaa, voi puukattilasta hävitä veto. Sen vuoksi putkitusta ei juuri käytetä puulämmitteisten hormien korjaukseen vaan suositaan massausta.

Meidän kauttamme saat sekä massaus- että putkituskorjaukset ja osaamme neuvoa piipullesi parhaan korjaustavan. Ota yhteyttä ja varaa tarkastusaika.

OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ

Pyydä meiltä tarjous ja lue täältä, mistä savupiipun korjauksen hinta muodostuu. Näin varmistut, että maksamasi hinta on järkevällä tasolla.

Markus Kouvalainen

Yrittäjä, toimitusjohtaja