Sisäpiipun poisto ja hormin massakorjaus
Asiakkaan kirje:
“Meillä oli kattilapiipun kanssa ongelmaa. Huono veto ulospäin. Tuli savusukelluksia usein. Ei hyvä. Sitten käveli meille pelastava enkeli, Markus. Tuli tarkastuskierrokselle ja vika löytyi. Korjaussuunnitelma tehtiin ja asiat alkoi hoitumaan. Tuli 4 reipasta miestä kalusto mukanaan. Meillä oli kaksi rakennusta missä työt oli. Kattilapiippuun (kattilahormiin) oli laitettu teräspiippu aikaisemmin. Se otettiin pois ja oli kova homma pojilla. Toiset kaksi poikaa oli ulkorakennuksen piippulla hommissa. Työt jatkuivat maanantaina ja hyvää jälkeä alkoi syntyä. Meillä oli kahdeksan piipun hormia + ilmastointikanavat päälle. Lammauksesta (hormin massaus) oli kyse. Pojat ahkeria ja puhdasta jälkeä tuli. Kaikki roskat ja piipunpalat lähti pois. Kyllä kannatti pojille kahvit tarjota. Kiitos pojat hyvästä työstä.”
Tässä kohteessa suoritettiin hormin massaus kahdessa rakennuksessa . Kyseessä oli rintamamiestalo sekä piharakennus, joissa oli yhteensä kolme piippua ja näissä kahdeksan savuhormia. Päivää ennen työn alkamista LVI Metso-Putki Oy kävi purkamassa puukattilan putket pois piipun tieltä, jotta pääsimme aloittamaan urakkamme.
Työ ei kuitenkaan sujunut täysin ilman ongelmia, sillä päärakennuksen piippuun oli laitettu pieni teräksinen sisäpiippu. Vaikka sisäpiippu oli reilun kahdeksan metrin pituinen putki, se ei vetänyt hyvin ja sen seinämille oli kertynyt paksu kerros pikeä. Talon isäntä kertoi nuohoavansa itse hormia lämmityskauden aikana noin kuukauden välein, mutta hormi ei silti toiminut kunnolla. Kohde onkin hyvä esimerkki siitä, että sisäpiipun laittaminen puulämmitteiseen hormiin ei ole välttämättä paras ratkaisu.
Poistopulmia
Työt aloitettiin perjantaina neljän miehen voimin. Kaksi työmiestä aloitti hormin massauksen piharakennuksen piipulla ja toiset kaksi alkoivat poistaa päärakennuksen piipun sisäpiippua.
Sisäpiippu ei lähtenyt helpolla. Aluksi piikattiin työaukko piipun alapäähän, josta sitä saatiin poistettua vain metrin pätkä. Tästä huomattiin, että sisäpiippu ei ollut missään vaiheessa ollutkaan yhtenäinen.
Seuraavaksi sisäpiippua poistettiin yläpäästä ja sitä kautta putkea saatiin hyvällä vauhdilla ulos. Kun putken tulo sitten loppui, sitä oli ulkona vasta nelisen metriä, joten toiset neljä metriä olivat vielä piipussa. Asia varmistui kameralla; puolet putkesta oli vielä keskellä piippua, koska saumakohta oli ajan mittaan haurastunut poikki.
Hommat hoituu
Pienen päänraapimisen ja neuvottelun jälkeen päätettiin yrittää putken poistoa vinssin avulla. Rautakaupasta hankittiin materiaalit ja niistä kehiteltiin oma nostotyökalu. Se saatiin vinssiin kiinni ja kameran avulla koko komeus kiinnitettiin putken alapäähän. Sisäpiipun puolikas saatiin lopulta ulos ja vieläpä kohtuullisessa ajassa.
Urakkaan oli varattu koko viikonlopun sisäpiipun poiston vuoksi, mutta työ hoitui yhden päivän aikana. Myös piharakennuksen hormin massaus saatiin valmiiksi samana päivänä.
Seuraavana maanantaina kaksi miestä kävi massaamassa kaksi piippua päärakennuksesta. Loppujen lopuksi hormeja massattiin yhteensä noin 65 metriä, mikä on 3-4- kertaa enemmän kuin rintamamiestaloissa yleensä.
Isäntä kävi itse katolla tarkastamassa lopputuloksen ja oli erittäin tyytyväinen. Hän teki ylijääneestä massasta itselleen kaksi pihalaattaa muistoksi.