Hormin Massaus - Paras vaihtoehto puulämmityskohteisiin

Savupiippuja on korjattu massaamalla jo kymmeniä vuosia. Aika on osoittanut, että tämä savuhormien korjausmenetelmä on toimiva ja ajan kestävä.

Temme hormien massaukset ja kaikki muut turvallisen savupiipun korjaukset 10v. takuulla. Takuu sisältää työn ja materiaalit

Ajan saatossa työmenetelmälle on syntynyt myös useita nimiä, kuten hormin slammaus, hormin liukuvalu, hormin pinnoitus jne.

Käydäänpä seuraavaksi läpi muutamia perusasioita hormin massaamisesta.

Hormin massaus ylhäältä

 

Hormin massaus on paras vaihtoehto puulämmityskohteisiin

 • Savupiipun rakenne vahvistuu
 • Savupiipun käyttöikä pitenee
 • Hormin veto paranee
 • Nuohoaminen onnistuu paremmin
 • Savupiipun lämmönvarauskyky paranee

 

Öljylämmitystä käytettäessä hormin sisälle kondensoituu vettä, johtuen palokaasujen alhaisesta lämpötilasta.

Tästä syystä öljylämmityskohteissa käytetään yleensä hormin sisään asennettavaa putkea, mikä liitetään öljykattilan hormiliitokseen. Kondensoitunut vesi valuu putken pohjalla olevaan kondensiokeräimeen, josta se edelleen ohjataan ulos savupiipusta pienen letkun tai putken avulla.

Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole puulämmitystä käytettäessä. Tämä mahdollistaa massausmenetelmän käytön.

Tämän lisäksi putki pienentää hormin poikkipinta-alaa, mikä myös saattaa huonontaa vetoa. Hormin massaus ei pienennä hormin vetoa. Päinvastoin, veto jopa paranee.

 

Hormin massaus ei heikennä sauvpiipun vetoa, yleensä veto paranee

Kun uusi savupiippu muurataan, hormin sisäpinnan tiilien välissä oleva laasti tulee suurinpiirteein samalle tasolle tiilien pintojen kanssa. Tasainen pinta varmistaa hyvän ilman ja savukaasujen virtauksen.

Kun savupiiput ajan myötä haurastuvat ja laasti tiilien välistä alkaa murenemaan, tiilien väleihin syntyy koloja, joka hidastaa ilman ja savun virtausta. Alla esimerkki hormista ennen massausta

 

Esimerkki savupiipun hormista ennen massausta

 

Hormin massaus tapahtuu seuraavasti

 1. Tarvittavien suojausten asentaminen likaantumista ja särkymistä vastaan
 2. Hormin huolellinen puhdistus ja nuohous
 3. Hormien massaukseen suunniteltu ilmapallo lasketaan hormin pohjalle
 4. Hormisaneerauslaastia aletaan laskemaan hormin yläpäästä ilmapallon päälle
 5. Ilmapalloa vedetään samalla ylös päin.
 6. Ilmapallo puristaa ja työntää hormisaneerauslaastin tiilien väleihin ja halkeamiin

 

Näin hormin sisäpinnasta tulee taas sileä, jopa sileämpi, kuin uutena. Alla esimerkki hormista massauksen jälkeen.

Savupiipun hormi massauksen jälkeen

Myös hormien kulmat pyöristyvät massauksen yhteydessä. Pyöreät kulmat ovat parempia ilman ja savukaasujen virtauksen kannalta, kuin terävät kulmat.

Massatun hormin sileä pinta tekee myös nuohoamisen huomattavasti helpommaksi.

 

Kysy lisää hormin massauksesta!

 

Soita meille heti!

0456127038

Täytä lomake ja soitamme sinulle takaisin pikimmiten!
Hormin massaus pidentää savupiipun käyttöikää jopa vuosikymmeniä.

Kuten yllä kuvattiin, ilmapallo työntää ja puristaa hormisaneerausmassan tiilien väliin. Tämä luonnollisesti vahvistaa savupiipun rakennetta.

Savupiipun uudelleen muurauksen syynä on yleensä se, että savupiipun tiilien välissä oleva laasti on hävinnyt pikkuhiljaa ajan saatossa. Mitä vähemmän laastia on jäljellä, sitä heikompi piippu on.

Suurin osa laastin murenemisesta tapahtuu piipun sisällä hormissa. Massaamalla saadaan korvattua kaikki murentunut massa piipun sisäpuolelta. Tämän lisäksi piippun rakenneta vahvistaa hormin kulmiin tarttuva massa.

Näin saadaan huolettomia lämmitysvuosia lisää 🙂

 

Homma hoituu yleensä päivässä

Normaalin omakotitalon hormit massaa yleensä päivässä, oli hormeja sitten yksi tai useampi. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos savupiippu vaatii muita korjaustoimenpiteitä, saattaa aika venyä.

 

Kuinka kauan pitää olla lämmittämättä?

Savupiippu ei saa olla kuuma, kun massausta aloitetaan tekemään. Kuinka kauan pitää olla lämmittämättä, riippuu lähinnä tulisijan lämmönvarauskyvystä. Jos esim. suuri leivinuuni lämmitetään kuumaksi päivää ennen massausta, on piippu varmasti liian kuuma seuraavana päivänä.

Piipu ei saa myöskään kuumentua massan kuivumisen aikana. Massan kuivumiseen menee noin pari päivää. Toisin sanoen, älä lämmitä tulisijaa kahteen seuraavaan päivään massauksen jälkeen.

Kun otat meihin yhteyttä, kerromme sinulle tarkemmat ohjeet, milloin ja miten paljon voit lämmittää ennen ja jälkeen massauksen.

 

Hormin massaus kannattaa tehdä lämpimään vuodenaikaan

Lähellä nollakelejä homma onnistuu suht’ helposti. Ei ole juurikaan haittaa jos esim. syksyn aikana lämpötila yöaikaan käy asteen tai pari miinuksella. 

Hormisaneerausmassan ja savupiipun lämpötila pitää pysyä plussan puolella sekä työn aikana, että massan kuivumisen aikana seuraavat pari päivää.

 

Teemme kaikki turvallisen savupiipun korjaustyöt 10v. takuulla. Takuu sisältää työt ja materiaalit.

 

 • Soita: 045 612 7038
 • Laita sähköpostia: myynti@kshs.fi
 • Tai jätä viesti sivun alalaitaan

Selvitämme yhdessä todellisen korjaustarpeen savupiipullesi ja annamme sinulle tarjouksen savupiippusi korjauksesta järkevään hintaan, josta näet hinnan erittelyn, ja kuvauksen tarvittavista korjaustoimenpiteistä.

 

Turvallisia lämmityshetkiä 🙂

T: KSHS:n tiimi