Hormin Massaus & hinta - Paras vaihtoehto puulämmityskohteisiin

Hormien massausta on tehy jo kymmeniä vuosia. Aika on osoittanut, että tämä savuhormien korjausmenetelmä on toimiva ja ajan kestävä.

Temme hormien massaukset ja kaikki muut turvallisen savupiipun korjaukset 10v. takuulla. Takuu sisältää työn ja materiaalit

Ajan saatossa työmenetelmälle on syntynyt myös useita nimiä, kuten hormin slammaus, hormin liukuvalu, hormin pinnoitus jne.

Käydäänpä seuraavaksi läpi muutamia perusasioita hormin massaamisesta.

Hormin massaus ylhäältä

 

Hormin massaus on paras vaihtoehto puulämmityskohteisiin

 • Savupiipun rakenne vahvistuu
 • Savupiipun käyttöikä pitenee
 • Hormin veto paranee
 • Nuohoaminen onnistuu paremmin
 • Savupiipun lämmönvarauskyky paranee

 

Öljylämmitystä käytettäessä hormin sisälle kondensoituu vettä, johtuen palokaasujen alhaisesta lämpötilasta.

Tästä syystä öljylämmityskohteissa käytetään yleensä hormin sisään asennettavaa putkea, mikä liitetään öljykattilan hormiliitokseen. Kondensoitunut vesi valuu putken pohjalla olevaan kondensiokeräimeen, josta se edelleen ohjataan ulos savupiipusta pienen letkun tai putken avulla.

Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole puulämmitystä käytettäessä. Tämä mahdollistaa hormin massausmenetelmän käytön.

Tämän lisäksi putki pienentää hormin poikkipinta-alaa, mikä myös saattaa huonontaa vetoa. Hormin massaus ei pienennä hormin vetoa. Päinvastoin, veto jopa paranee.

Lue lisää hormintarkastuksestaHormin massaus parantaa savupiipun vetoa useimmissa tapauksissa

Kun uusi savupiippu muurataan, hormin sisäpinnan tiilien välissä oleva laasti tulee suurin piirtein samalle tasolle tiilien pintojen kanssa. Tasainen pinta varmistaa hyvän ilman ja savukaasujen virtauksen.

Kun savupiiput ajan myötä haurastuvat ja laasti tiilien välistä alkaa murenemaan, tiilien väleihin syntyy koloja, joka hidastaa ilman ja savun virtausta. Tämän takia hormin massaus on todella tärkeä toimenpide. Alla esimerkki hormista ennen massausta

 

Esimerkki savupiipun hormista ennen massausta

 

Hormin massaus tapahtuu seuraavasti

 1. Tarvittavien suojausten asentaminen likaantumista ja särkymistä vastaan
 2. Hormin huolellinen puhdistus ja nuohous
 3. Hormien massaukseen suunniteltu ilmapallo lasketaan hormin pohjalle
 4. Hormisaneerauslaastia aletaan laskemaan hormin yläpäästä ilmapallon päälle
 5. Ilmapalloa vedetään samalla ylös päin.
 6. Ilmapallo puristaa ja työntää hormisaneerauslaastin tiilien väleihin ja halkeamiin

 

Näin hormin sisäpinnasta tulee taas sileä, jopa sileämpi, kuin uutena. Alla esimerkki hormista massauksen jälkeen.

Savupiipun hormi massauksen jälkeen

Myös hormien kulmat pyöristyvät massauksen yhteydessä. Pyöreät kulmat ovat parempia ilman ja savukaasujen virtauksen kannalta, kuin terävät kulmat.

Massatun hormin sileä pinta tekee myös nuohoamisen huomattavasti helpommaksi.

 

Kysy lisää hormin massauksesta!

 

Soita meille heti!

0456127038

Täytä lomake ja soitamme sinulle takaisin pikimmiten!


  Hormin massaus pidentää savupiipun käyttöikää jopa vuosikymmeniä.

  Kuten yllä kuvattiin, ilmapallo työntää ja puristaa hormisaneerausmassan tiilien väliin. Tämä luonnollisesti vahvistaa savupiipun rakennetta.

  Savupiipun uudelleen muurauksen syynä on yleensä se, että savupiipun tiilien välissä oleva laasti on hävinnyt pikkuhiljaa ajan saatossa. Mitä vähemmän laastia on jäljellä, sitä heikompi piippu on.

  Suurin osa laastin murenemisesta tapahtuu piipun sisällä hormissa. Hormin massauksella saadaan korvattua kaikki murentunut massa piipun sisäpuolelta. Tämän lisäksi piipun rakenneta vahvistaa hormin kulmiin tarttuva massa.

  Näin saadaan huolettomia lämmitysvuosia lisää 🙂

   

  Homma hoituu yleensä päivässä

  Normaalin omakotitalon hormit massaa yleensä päivässä, oli hormeja sitten yksi tai useampi. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos savupiippu vaatii muita korjaustoimenpiteitä, saattaa aika venyä.

   

  Kuinka kauan pitää olla lämmittämättä?

  Savupiippu ei saa olla kuuma, kun massausta aloitetaan tekemään. Kuinka kauan pitää olla lämmittämättä, riippuu lähinnä tulisijan lämmönvarauskyvystä. Jos esim. suuri leivinuuni lämmitetään kuumaksi päivää ennen massausta, on piippu varmasti liian kuuma seuraavana päivänä.

  Piipu ei saa myöskään kuumentua massan kuivumisen aikana. Hormin massan kuivumiseen menee noin pari päivää. Toisin sanoen, älä lämmitä tulisijaa kahteen seuraavaan päivään massauksen jälkeen.

  Kun otat meihin yhteyttä, kerromme sinulle tarkemmat ohjeet, milloin ja miten paljon voit lämmittää ennen ja jälkeen massauksen.

   

  Hormin massauksen voi tehdä myös talvella

  Hormin massaus onnistuu myös talvella. Kovilla pakkasilla savupiippu eristetään ulkopuolelta, jolloin hormisaneerausmassa ja savupiipun lämpötila pysyvät plussan puolella sekä työn aikana, että massan kuivumisen aikana seuraavat pari päivää. Ei siis kannata jäädä odottelemaan kesää, kun savupiippu on viallinen ja se on turvallisuusriski.

  Hormin massauksen työkalut

  Hormin massaukseen tarvitaan pitkä lista erilaisia työkaluja. Osa työkaluista on tavallisia rakennus- ja remonttihommissa käytettäviä työkaluja, mutta osa työkaluista on suunniteltu pelkästään hormin massaukseen ja savupiippujen korjaukseen.

  Alla listausta yleisimmistä työkaluista, joita tarvitaan hormin massauksen tekemiseen:

  • Hormin massauksen ilmapallo liukuvaluun
  • Hormin massauksen ilmapallon suojapussi liukuvaluun
  • Painesäädin hormin massauksen ilmapallolle
  • Nailon puhdistusharja hormille
  • Puhdistusvaijerit ja porakoneakselit nailonharjaa varten
  • Vetokahva hormin massauksen ilmapallolle
  • Ketjujyrsin hormisaneeraukseen
  • Naakanpesän jyrsin
  • Väliseinätuki hormin liukuvaluun
  • Paineilmakompressori
  • Alipaineistaja nuohoukseen
  • Nuohousimuri
  • Hormikamera
  • Teline, jossa on vinssi ja paineilmaletku
  • Akkuporakone
  • Laastisekoitin

  Tämä lista ei ole täydellinen. Eli tarvitaan myös paljon muita työkaluja ja tarvikkeita homman toteuttamiseen.

  Esimerkiksi Piipputukun verkkosivulta voit katsella hintoja ja ostaa hormin massauksen työkaluja.

  Hormin massaus itse

  Hormin massauksen pystyy tekemään myös itse, jos tietää mitä tekee. Hormin massaus itse voi olla järkevää, jos saa lainattua tai vuokrattua edullisesti kaikki hormin massaukseen tarvittavat työkalut.

  Yleensä hormin massauksen työkaluja ei kuitenkaan kannata alkaa ostamaan vain yhden piipun korjausta varten. Jos savupiippuja on useampi korjattavana, silloin hormin massaus itse ja tarvittavien työkalujen hankkiminen voi olla taloudellisesti kannattavaa.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että savupiippujen korjaus ja hormien massaus on ammattilaisten tekemään työtä. Ammattilaisen tekemänä varmistat, että savupiippusi on varmasti turvallinen, toimiva ja pitkäikäinen.

  Hormin massaus hinta

  Olemme tähän mennessä (2021) korjanneet yli 900 savupiippua, joista massausmenetelmällä on tehty yli 800 kpl. Näistä suurimmat projektit ovat maksaneet asiakkaalle yli 11 000€ ja pienimmät projektit reilun tonnin. Keskimäärin savupiipun korjaus on maksanut asiakkaalle noin 3000€

  Käydään aluksi läpi hormisaneerausyritykselle syntyvät kustannukset kahdesta erikokoisesta savupiipun hormin massausprojektista:

  • Yksi 7m pitkä ½ tiilen hormin massaus
  • Kaksi 7m pitkää ½ tiilen hormin massaus

  Kustannukset alla olevassa taulukossa ovat sisäänostohintoja hormisaneerausyritykselle ja palkkakustannukset on laskettu sillä oletuksella, että asentajan bruttopalkka on noin 15€ tunti. Tähän on lisätty kaikki yrittäjälle maksettavaksi jäävät palkan lisäkulut, jolloin hormisaneerausyrityksen palkkakustannukseksi tulee noin 30€/tunti. Jos työ tehtäisiin tuntilaskutuksella, 30€ tuntihinta ei missään tapauksessa riittäisi, koska siinä tapauksessa kaikki materiaalit ja muut kulut täytyisi kattaa tuntihinnalla.

  Hinnat eivät sisällä liiketoiminnan muita kustannuksia ja voittoa, jotka kukin hormisaneerausyritys lisää alla oleviin kustannuksiin, josta syntyy asiakkaalta laskutettava kokonaishinta.

   

  Esimerkki: Hormin massauksen suorat projektikustannukset hormisaneerausyritykselle

  Yksikkö- kustannusYksi 7m pitkä
  1/2 tiilen hormi
  1 hormi
  Alv 0%
  Kaksi 7m pitkää
  1/2 tiilen hormia
  2 hormia
  Alv 0%
  Hormisaneerausmassa (10kg/metri hormia)0.95€70kg66.50€140kg133.00€
  Aika työmaalla
  (sisältää päivärahat ja muut palkan lisäkulut)
  30.00€5h150.00€7h210.00€
  Alkuvalmistelut, matka-aika, loppuselvittelyt
  (sisältää päivärahat ja muut palkan lisäkulut)
  30.00€3h90.00€3h90€
  Polttoaineet0.15€200km30.00€200km30.00€
  Suorat projektikustannukset yhteensä:336.50€463.00€

  Nopealla laskutoimituksella saadaan selville, että suorat kustannukset yhden 7m hormin massaamisesta ovat noin 50€/m alv 0% ja kahden 7m hormin massaamisesta noin 33€/m alv 0%.

  Metrihinnan pieneneminen johtuu siitä, että kun metrimäärä kasvaa, ei aikaa työmaalla tarvitse lisätä samassa suhteessa, kuin materiaaleja. Tässä esimerkissä on myös oletettu, että työ pystytään hoitamaan yhden työpäivän aikana.

  Kun näihin hormin massauksen suoriin kustannuksiin lisätään kaikki muut yritystoiminnan kustannukset, tavoiteltu voitto ja arvonlisävero, päästään lopulliseen asiakkaalta laskutettavaan hintaan.

   

   

  Teemme kaikki turvallisen savupiipun korjaustyöt 10v. takuulla. Takuu sisältää työt ja materiaalit.

   

  Selvitämme yhdessä todellisen korjaustarpeen savupiipullesi ja annamme sinulle tarjouksen savupiippusi korjauksesta järkevään hintaan, josta näet hinnan erittelyn, ja kuvauksen tarvittavista korjaustoimenpiteistä.

   

  Turvallisia lämmityshetkiä 🙂

  T: KSHS:n tiimi